Siementen idättäminen

Tässä artikkelissa käsittelemme kasvin idätystä siemenestä.

Ensimmäinen huomioitava asia on tottakai, että siemenesi ovat laadukkaita. Tämä parantaa idättämisen onnistumisen todennäköisyyttä, aikaa ja rahaa loppupeleissä. Vaikka tekisit muuten kaiken oikein, mutta siemenesi ovat huonolaatuisia, menetät aikaa ja ravinteita, sekä muuta idätykseen tarvittavaa, jos siemenesi ei lähdekkään itämään.

Kun olet valinnut itsellesi hyvät siemenet, on aika laittaa ne likoamaan nesteeseen, jossa on 1 dl hanavettä ja 2 ml Growth Technologyn Nitrozymeä. Tällöin liuoksen pH – arvon pitäisi asettua noin 5-6 välille.

Kasviravinne Growth Technology Nitrozyme

Laita astia pimeään paikkaa, esimerkiksi komeroon tai muualle, missä se ei saa valoa ja anna sen olla siellä 24-36 tuntia, kunnes kaikki siemenet ovan vajonneet astian pohjalle. Mikäli 24 tunnin jälkeen siemenet ovat vielä pinnassa, voit kokeilla tökkiä niitä veden alle, poistaen näin mahdollisuuden, että veden pintajännite estää niitä vajoamasta pohjalle. Käytä tähän tikkua tai muuta välinettä ja vältä koskettelemasta siemeniä käsin.

Kun kaikki siemenet ovat vajonneet pohjalle ja kuori on auennut, on aika upottaa ne kasvualustaansa. Tähän on hyvä käyttää esimerkiksi Root Riot idätys kuutioita, jonne upotat siemenen, voit käyttää tähän myös idätykseen tarkoitettua multaa. Root Riot idätyskuutiot on valmistettu orgaanisista, kompostoiduista materiaaleista ja sisältää optimaaliset ainekset idätykseen. Siemen tulisi upotta kasvualustaan noin 5-10 mm syvyyteen.

GT root riot 24 kpl

Kun olet saanut siemenet idätyskuutioihin, niin ne tulisi siirtää kosteaan, mutta ei märkään ympäristöön, tähän sopii hyvin esimerkiksi kätevät pienoiskasvihuoneet, joissa on säädettävä ilmaventtiili. Kastelun suhteen tulisi olla varovainen ja välttää liikakastelua, joten paras vaihtoehto on suihkepullolla kastelu.

Platinium pienoiskasvihuone 12

Kuutiot olisi hyvä pitää fluorensoivan kylmän valon tai luonnonvalon alla ja pitää huoli riittävästä valon saannista. Tähän sopii hyvin esimerkiksi loisteputki tai aurinkoinen paikka. Optimaalinen kosteus pitäisi olla 70-90% ja lämpötilan 22-25 C. Mikäli käytät pienoiskasvihuonetta, jossa on säädettävä ilma-aukko, pidä aukko suljettuna ensimmäiset viisi päivää ja käännä sitten sitä hieman auki, jotta kasvit saavat raitista ilmaa.

Easy Lighting 125W 2700K ESL

Tämän idätystavan lisäksi on tarjolla paljon muita idätystapoja, mutta monien vuosien kokemuksella Finrootsin asiantuntijat suosittelevat tätä kertomaamme tapaa siementesi idättämiseen.

Muistathan, että voit ottaa meihin yhteyttä, jos haluat lisää vinkkejä missä tahansa kasvatukseen liittyvässä asiassa. Palvelemme myös myymälässä teitä joka arkipäivä klo 11-18 ja lauantaisin 12-15 osoitteessa Sysmäläntie 1, tila 33, 40530 Jyväskylä.

Vastaa