Pistokkaiden ottaminen – 20 kohtaa onnistumiseen

Pistokkaiden ottaminen – 20 kohtaa onnistumiseen

Näillä Finrootsin kokoamilla vinkeillä pistokkaan ottaminen ja juurruttaminen onnistuu nopeasti

 

1. Lämpötila – Yritä pitää lämpötila 18 ja 24 asteen välillä

Verkkokaupastamme löydät laadukkaat ja kestävät lämpö- ja kosteusmittarit muunmuassa Garden Highprolta, sekä muilta merkeiltä.

 

2. Kosteus – Pidä idätyslaatikon tuuletusaukot suljettuina jotta saat ilmankosteuden nousemaan 90%. Kun pistokkaat ovat alkaneet kasvattaa juuria, avaa tuuletusaukot jotta saat ilmavirran kiertämään.

Verkkokaupastamme löydät idätykseen tarkoitetut, laadukkaat Platinium pienoiskasvihuoneet

Platinium pienoiskasvihuone 12

3. Vesi – Ylikasteltu kasvualusta, on yleisin virhe pistokkaita istutettaessa. Upota idätyskuutiot veteen, jotta ne imevät itsensä täyteen vettä, ennen kuin upotat pistokkaat niihin. On hyvin harvinaista, että joudut kastelemaan niitä uudelleen, ennen kuin juuret ovat alkaneet ilmestyä.

Verkkokaupastamme löytyvät, laadukkaat Root Riot idätyskuutiot tulevat ilmatiiviissä pakkauksessa ja ne ovat valmiiksi kostutettu ja valmistettu ravinteikkaista aineksista.

GT root riot 24 kpl

4. Ravinteet – Käytä pistokkaille tarkoitettua ravinnetta, koska se auttaa pistokasta muodostamaan juuret nopeammin ja se sisältä oikeat ravinteet, juuri pistokkaalle. Älä kuitenkaan yliravitse pistokastasi, koska korkea EC taso hidastaa tai pysäyttää pahimmassa tapauksessa juurten kasvun. Muista myös säätää kasvualustan pH – taso sille ominaiselle suositus tasolle.

Verkkokaupastamme löydät oikeat ravinteet pistokkaille, sekä mittarit niin EC- kuin pH- arvojen mittaamista varten. Growth Technologyn Green Fuse Root on erityisesti pistokas- ja taimivaiheeseen suunniteltu.

 

5. Valo – Pistokkaat eivät tarvitse voimakasta valoa muodostaakseen juuret. Fluorensoivan valon käyttäminen idätyslaatikon yläpuolella on kuitenkin suositeltavaa.

Advanced Hydroponics sarjan Root stimulator kasvattaa tehokkaasti juurimassaa vegetatiivisessa vaiheessa.

Kasviravinne Advanced Hydroponics Root Stimulator

6. Valojakso – Jos mahdollista, anna pistokkaiden juurtua saaden saman jakson valoa, kuin emokasvi on saanut. Tämä minimoi kasvin saaman valojakson muuttumisen aiheuttaman shokki tilan ja nopeuttaa prosessia.

Sekä EC- että pH-arvojen balanssi kuhunkin kasvin elinvaiheeseen nähden on tärkeää läpi kasvin elinkaaren. Verkkokaupassamme on valikoima erilaisia mittaus laitteita aina liuskatesteistä huippulaadukkaisiin digitaalisiin mittareihin muunmuassa Milwaukeelta sekä Platiniumilta.

Mittauslaite vedenpitävä Platinium pH mittari

7. Kärsivällisyys – Odota rauhassa, pistokkaan juurtuminen kestää yleensä 10-14 päivää.

Growth Technologyn Formulex on tarkoitettu siemen ja pistokasvaiheen ravinteeksi.

 

8. Emokasvi – Pistokkaasi tulevat olemaan yhtä terveitä, kuin emokasvi, josta ne otat. Vältä siis ottamasta pistokkaitasi emokasvista, joka on sairas, stressitilassa, kukkii tai on yliravittu.

Growth Technologyn Clonex Mist on helppokäyttöinen suihke, joka takaa kasvillesi terveen elämän ja nopean juurten kasvun heti pistokasvaiheesta lähtien.

Kasviravinne Growth technology clonex mist

9. Idätyskuutio – Älä aseta pistokasta kuutioon siten, että se pääsee heilumaan, vaan että se on upotettu kuutioon tarpeeksi syvälle ja istuu siinä tukevasti. Jos kuutiossa on valmiiksi liian iso reikä pistokkaasi varrelle, tee itse pienempi toiseen kohtaan kuutiota.

Growth Technologyn Liquid Oxygen auttaa juuria ottamaan enemmän happea sekä ehkäisee muunmuassa juurimädän muodostumista.

Kasviravinne GT liquid oxygen

10. Lämmitetyt idätyslaatikot – Altapäin lämmitettävä idätyslaatikko voi edistää trooppisten kasvien juurtumista hyvin, pidä kuitenkin huoli, ettei veden lämpötila pääse nousemaan liian korkeaksi, paras vaihtoehto on termostaatilla varustettu lämmitin, mutta jos sellaista ei ole, on ajastin myös yksi vaihtoehto, jotta saat lämmitystä jaksotettua. Tarkkaile lämpötilaa ja kosteustasoa jatkuvasti ja tee toimenpieitä, mikäli kosteus pääsee laskemaan ja lämpötila nousee liian korkeaksi. Jos idätyskuutio pääsee kokonaan kuivumaan, missäään vaiheessa, eivät pistookkaasi tule onnistumaan.

Legrandin ajastimella saat ajastettua minkä tahansa sähkölaitteen toimimaan haluamaasi kellonaikaan.

Legrand mekaaninen ajastin

11. Koko ja leikkaaminen – Älä ota isoja pitokkaita, varren tulisi olla noin 5 – 10 cm pitkä ja siitä tulisi karsia pois ylimääräinen lehtimassa. Leikkaa pistokas terävällä skapelilla 45 asteen kulmassa.

Nettikaupastamme löytyvällä skalpellilla leikkaat pistokkaat siististi.

Skalpelli

12. Kivivilla – Älä purista kivivillakuutioita ylimääräisen veden poistamiseksi, koska tämä rikkoo kivivillan rakenteen. Paras tapa on ravistaa ylimääräinen vesi kuutiosta.

Speedgrow kivivilla on tarkoitettu istutusalustaksi ja siinä on valmiiksi tehty aukko taimelle.

Kasvatusalusta kivivilla speedgrow

13. Juurrutus hormooni – Käytä korkealaatuista juurrutus hormoonia ja muista tarkastaa tuotteen viimeinen käyttöpäivä, koska niiden päiväykset eivät yleensä ole kovinkaan pitkät. Älä käytä tuotetta liikaa, kasta pistokkaan leikkauspää tuotteeseen tai noudata muutoin valmistajan antamia ohjeita.

Growth Technologyn laadukas juurrutus hormooni on geelimäinen ja tarttuu leikkauspintaan antaen juurten kehittymiseen tarvittavaa buustia ja suojaa infektioilta.

Growth Technology Clonex

14. Tiheys – Vältä käyttämästä kivivillaa pistokkaiden idättämiseen, mikäli tuleva kasvualusta on esimerkiksi multa tai kookos. Aina, kun mahdollista, tulisi idätysvaiheen kasvualusta vastata sitä kasvualustaa, jossa tulet kasvisi kasvattamaa, näin vältät kasvia menemästä shokki tilaan, kun istutat sen lopulliseen kasvualustaansa.

Advanced Coco kookoskuitu on kasvualusta, joka sisältää hyödyllisiä trichoderma-sienirihmastoja.

Kasvualusta Advanced Coco 11 l

15. Kasvulle edulliset bakteerit ja sienet – Voit käyttää runsaasti kasvulle hyödyllisiä bakteeri ja sieni valmisteita idätyskuution esikastelunesteessä. Hyvien bakteerien ja sienten kasvu juuristossa edistää juurten immuunipuollustusta ja pitää ne terveinä, tämä puolestaan saa kasvisi kasvamaan nopeammin ja sinua saamaan paremman sadon kasveistasi.

Advanced Hydroponics Finland sarjan pH- Grow tuotteella säädät veden pH arvon oikealle tasolle kasvuvaiheen aikana.

ADF pH - down grow 500 ml

16. Lisäravinteet – Jotkut juuristimulaattorit sisältävät merileväuutetta, sitä ei tulisi käyttää, ennen kuin juuret ovat muodostuneet. Tarkasta aina että lisäravinteet, joita lisäät esikasteluveteen, ovat pistokkaille sopivia.

Advanced Hydroponics Finland sarjan pH- Bloom on tarkoitettu kasvin kukkimisen aikaisen pH- arvon säätämiseen.

ADF pH - down bloom

17. Idätyslaatikon alusta – Älä jätä vettä seisomaan idätyslaatikon pohjalle. Perliitin käyttö astian pohjalla auttaa imeyttämään ylimääräistä vettä astian pohjalta, pitää juuret ilmavina sekä suojaa niitä valolta.

Verkkokaupastamme löydät myös perliitin edullisesti.

Kasvualusta Perliitti

18. Varovainen käsittely – Kun pistokkaasi ovat muodostaneet juuret, voit alkaa hiljalleen muuntaa kasvuympäristöä vastaamaan tulevaa kasvuympäristöä. Aloita avaamalla idätyslaatikon ilma-aukot ensin kerran päivässä hetkeksi, kosteustason pudottamiseksi asteittain, lopulta poistaen kannen.

Tässä vaiheessa voitkin alkaa miettimään millä ravinnesarjalla aiot jatkaa kasvisi kasvattamista. Advanced Nutrientsin pH perfect sarja on pH stabiili ja maailmalla kasvattajien arvostama ravinne merkki. Noudattamalla tarkasti annostelu ohjeita, et enää tarvitse kalliita mittalaitteita.

Kasviravinne Advanced Nutrients pH Perfect Grow 1 l

19. Imavirta – Mikäli käytät isoja kivivilla kuutioita, on suositeltavaa että asetat ne langalla astiaan, siten että ilma pääsee kiertämään kuutioiden alla, tai muutoin varmista, että ilma pääsee kiertämään niiden alla. Kun juuret kasvavat kuution ulkopuolelle, ja ne pääsevät altistumaan kuivemmalle ilmalle, joten tässä vaiheessa langat tulee poistaa, etteivät juuret pääse kuivumaan. Ilmavirran varmistaminen takaa terveet ja vahvat juuret ja ehkäisee juurimätää.

Vesiviljelyssä on etunsa, koska ravinteet pääsevät imeytymään juuriin hyvin, on kasvu ja sadon valmistuminen nopeaa. NFT järjestelmä takaa parhaan mahdollisen ympäristön vesiviljelylle.

PLATINIUM NFT NUTRI + 100

20. Murtuminen – Kun olet leikannut näillä ohjeilla saamiesi taitojen avulla itsellesi täydellisen pistokkaan ja saanut sen juurrutettua, siirrä se kasvatustilaasi. Mikäli käytät kasvatustilassa heijastinvaloja, pidä ne alussa ylhäällä, mikäli käytät useita eri valoja, saattaa olla parasta ettet laita alussa niitä kaikkia päälle. Pyri pitämään kosteus ja lämpötila optimaalisina ja näin takaat kasveillesi hyvän alun.

Matrix heijastimella saat parhaiten valon kapasiteetin käytetttyä, sen ainutlaatuisen muotoilun ansiosta.

Heijastin Matrix Evolution

MIKÄLI MIELTÄSI ASKARRUTTAA VIELÄ JOKIN TAI KAIPAAT NEUVOA ESIMERKIKSI OIKEIDEN RAVINTEIDEN VALINNASSA ON AMMATTITAITOINEN HENKILÖKUNTAMME APUNASI NIIN MYYMÄLÄSSÄ, KUIN PUHELIMEN JA SOMEN VÄLITYKSELLÄ.  

 

MUISTA SEURATA MEITÄ MYÖS SOMESSA NIIN SAAT LISÄÄ HYÖDYLLISIÄ VINKKEJÄ JA KUULET PARHAISTA TARJOUKSISTA

Vastaa